Pravda o cukru přehled

Pravda o cukru https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/514281/bmid_pravda-o-cukru-W2a-514281.jpg 5 125 125

Deset triků, díky kterým si vyrovnáte hladinu glukózy v krvi bez držení diety a můžete dál jíst své oblíbené potraviny. Chcete zlepšit svůj zdravotní stav, lépe spát, mít lepší náladu, více energie, lepší pleť, snížit chuť na sladké i svou hmotnost? To vše je možné. Díky jednoduchým fintám, které vám ve své knize představí biochemička Jessie Inchauspé, ve virtuálním světě známá jako Glucose Godesse, zpomalíte stárnutí organismu, ale přitom se nebudete muset vzdát svých oblíbených jídel, které vám dělají radost. Jessie vychází jak z ověřených vědeckých poznatků, tak ze svého vlastního výzkumu, díky čemuž se naučíte kontrolovat hladinu krevního cukru, což bude mít výrazný dopad na vaše zdraví a náladu. Glukóza neboli krevní cukr je malá molekula v těle s velkým vlivem na naše zdraví. Když jíme potraviny bohaté na škrob a cukr, uvolňuje se nám do krve. Devadesát procent z nás má v krvi příliš vysokou hladinu glukózy – a řada z nás o tom nemá ani tušení. A jak se to projevuje? Neodolatelnou chutí na sladké, únavou, neplodností, hormonálními problémy, akné, vráskami… A po nějakém čase může dojít k rozvoji závažnějších obtíží, jako je cukrovka druhého typu, syndrom polycystických ovarií, rakovina, demence nebo kardiovaskulární problémy. Jessie sestavila deset srozumitelných a originálních triků, díky kterým si hladinu glukózy v krvi vyrovnáte, a zbavíte se tak nepříjemných projevů, které její zvýšenou hladinu doprovází. Přitom ale nebudete muset držet dietu a můžete dál jíst své oblíbené potraviny.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pravda o cukru. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (31)

joanb
23.02.2024 5 z 5

Kniha se mi líbila a vědecký základ rad je moc fajn. Rady se dají užívat v běžném životě a podle popsaných příběhů pomáhají se snižováním glukózových špiček.
Překvapila mě informace o fruktóze (ovoci), že není úplně ideální.
Jen za mě je také důležité mít nižší příjem než výdej, to prostě "neočůráš".

Petrush
19.02.2024 4 z 5

První část knihy vysvětluje, co je glukóza, jak vzniká, proč je důležitá. Druhá část popisuje, proč jsou prudké vzestupy a poklesy glykemické křivky škodlivé. Často je řeč také o fruktóze a o tom, že škodí víc než glukóza (což neznamená, že nemáme jíst ovoce, ale že ho máme jíst celé a ne ve formě smoothie, džusů a fruktózových sladidel). Třetí část představuje 10 triků, jak glykemickou křivku zploštit a vyhnout se tak negativním následkům nevyrovnané glykémie jako jsou neustálý hlad, neodolatelné chutě, chronická únava, špatný spánek, akné, artritida, deprese, srdeční onemocnění, cukrovka atd. atd.
Autorka doporučuje např. jíst jídlo v pořadí vláknina, pak bílkoviny/tuky a až nakonec sacharidy, hlídat si vyrovnanou glykemickou křivku především ráno, sladkosti připojit k jídlu jako dezert a nejíst je jako samostatnou svačinu, hýbat se po jídle, dát si před samostatnou sladkostí sklenici vody s lžící octa, sacharidy konzumovat v kombinaci s bílkovinami a/nebo tuky apod.
V knize je spousta příběhů posbíraných na instagramu autorky a spousta grafů. Kniha je čtivá, místy vtipná a velmi srozumitelná (někdy se mi zdálo zjednodušené vysvětlení na úkor přesnosti). Autorka se odkazuje na studie, takže koho zajímá víc, může si dohledat další zdroje.
Faktem je, že nejvíc glykemickou křivku zploštíme, když vynecháme sacharidy. Ale toto doporučení by většina lidí nestrávila. Takže jde autorka mírnější cestou, snaží se o relativní přístup (zda je dané jídlo pro nás vhodné nebo ne záleží mj. také na tom, co bychom si dali jiného místo něho) a říká, že i malá změna je lepší než žádná změna.
Kniha je vhodná hlavně pro ty, kdo chtějí pro své zdraví (a obvod pasu) něco udělat, nechtějí svůj životní styl ani stravu nijak zásadně měnit a jsou ochotní k malým změnám. Některé z doporučovaných triků jde skutečně zařadit velmi snadno. Většina triků je vlastně v souladu se současnými výživovými doporučeními - zařadit zeleninu, nebát se tuků, jíst pestře, sportovat.


superZ
14.02.2024 4 z 5

Kniha je psaná svižně, přehledně a čtivě i pro ty, kteří o fungování těla čtou poprvé. Je zde krásně stručně vysvětleno základní fungování těla v závislosti na cukru, nicméně tato zjednodušená forma má svá omezení. V několika tématech jsem narazila na informace, které až tak úplně nesedí (nevím, jakou měrou přispěl i překlad)
Každopádně to nijak nesnižuje sdělení knihy, kdo má zájem o hlubší porozumění, může si vše snadno dohledat.
Rady a tipy z knihy jsou opravdu snadno aplikovatelné, neomezují a mohou pomoci zbavit se nezdravých návyků a přejít ke stravě, která dělá člověku dobře.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Pravda o cukru v seznamech

v Právě čtených23x
v Přečtených186x
ve Čtenářské výzvě14x
v Doporučených17x
v Knihotéce95x
v Chystám se číst126x
v Chci si koupit36x
v dalších seznamech5x

Štítky knihy

zdraví cukrovka, diabetes

Autorovy knížky

Jessie Inchauspé
francouzská, 1992
2023  92%Pravda o cukru