Podvody na talíři. Jak nás obelhávají potravinářské koncerny přehled

Podvody na talíři. Jak nás obelhávají potravinářské koncerny
https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/209619/bmid_podvody-na-taliri-jak-nas-obelhavaj-10T-209619.jpg 4 34 34

Thilo Bode, který patří k nejcitovanějším a zároveň nejobávanějším kritikům kvality potravin a potra­vinářského průmyslu, ve své kni­ze, které se v Německu prodalo přes 150 000 výtisků a která měla mimořádný ohlas například i na Slovensku, nemilosrdně odhaluje skan­­dál­ní zálud­né strategie a nekalé praktiky potra­vinářských koncernů, postrádajících jaké­ko­li zábrany. Od zavádějících a klama­vých etiket na potravinách, jež spotřebi­tele vě­domě uvádějí v omyl nebo mu posky­tují záměrně matoucí informace, po pochybnou kvalitu, či spíše nekvalitu samotných potra­vinářských „produktů“ uvá­děných na trh za podpory bombas­tických lživých reklamních kampaní – to vše je součástí důmyslné strategie, proti níž je spo­třebitel bezmocný a kterou pří­mo či nepřímo posvěcují naši političtí zástupci. Odhalení a závěry, které kniha Podvody na talíři předkládá, jsou v dnešním globalizovaném světě který se vymkl z klou­bů, platné nejen pro Německo, ale pro celou Evropu. České vydání bylo na­víc doplněno a rozšířeno tak, aby zohledňovalo situaci v České republice. Kupujete si produkty označené „fitness“? Fit po nich nebudete, zato přiberete. Vyhledáváte tradiční regionální produkty připra­vené podle původních re­ceptů? Tře­ba tako­vá schwarzwaldská šunka: ze všech 750 000 prasat, která se každý rok na tak­zvanou schwarzwaldskou šunku zpracují, ne­po­chází ze Schwarzwaldu ani jedno – všechna totiž pochází z velkochovů z celé Evropy. Anebo „tradiční česká“ majo­néza Poli­­čanka: oproti tradiční recep­tuře obsa­hu­je osmkrát méně žlout­­ků, v ne­závislých testech kvality pro­pad­la, a přes­to se chlubí prestižní národní znač­kou Klasa udě­lo­va­nou ministrem ze­mě­dělství! Vybíráte si „zdravé“ výrobky pro děti? To jsou nejčastěji jen skryté kalorické bomby plné cukru. Nápoje z jablek s pečetí bio? Ty mnoh­dy žádné jablko ani neviděly… Tyto neuvěřitelné podvody a triky mají svůj systém. Potravinářské koncerny totiž dosáhly mezí možného růstu. A tak nám s po­mocí reklamy, která stojí miliardy, vnucují „inovované“ výrobky, jež jsou nové a lepší pouze podle jejich tvrzení. Tyto produkty kvalitu jen předstírají a často navíc přímo ohrožují naše zdraví. Že v celém systému je cosi shnilého, to dnes ví každý. Thilo Bode se nebojí nazývat věci pravým jménem. Jeho kniha je zá­ro­veň návodem, jak nekalé praktiky potravinářských koncernů bojkotovat, ale také vý­zvou, aby si lidé začali za své zástupce volit politky, kteří skutečně hájí jejich zá­j­my. To je v České republice, kde ob­čané nedávno katapultovali do evropské­ho parlamentu „pro­fesionála“ Pavla Telič­ku, který v otáz­ce ochrany spotřebitele pro­sazu­je ideu „sa­more­gulace“, obzvláš­­ť aktuální problém. České vydání bylo doplněno, aktualizo­váno a obohaceno o informace, jež se vzta­hují k českému prostředí, a zohledňuje situaci v České republice. V příloze kniha při­náší rozhovor s Miroslavem Spišiakem, který osobně poznal praktiky používané při výrobě potravinových surovin určených pro střední a východní Evropu a rozhodl se o nich otevřeně promluvit.... celý text

Ekonomie a obchod Zdraví Průmysl
Vydáno: , Rybka Publishers
Originální název:

Die Essensfälscher – Was uns die Lebensmittelkonzerne auf die Teller lügen , 2011


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Podvody na talíři. Jak nás obelhávají potravinářské koncerny. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (8)

Jack Bauer
31.10.2023 3 z 5

Po přečtení této knihy by mě tedy zajímalo co jíme v Česku my, když Němci mají mnohem kvalitnější potraviny a stěžují si, že i bio je podvod. Jelikož se mi nechtělo vařit a normálně polotovary nekupuji, přesto jsem koupil v Tescu Moravkého vrabce sous vide a bramborový knedlík, maso asi nebylo maso, ale nějaká hnusná hmota a knedlík byl asi taky umělý. Bio není bio, označení Klasa je podvod atd. Doba jedová a podvodnická. Když v době vzniku k nám do kin přišla komedie Křídylko nebo stehýnko brali jsme to tehdy jako sci-fi, nevěřícně jsme kroutili hlavou, že je to jen komedie a přitom už tehdy byla skutečnost daleko horší. A co teprve dnes, když žijeme v době podvodů a jak koho okrást byť na úkor jeho zdraví. Ukrajinské a polské kuřecí se salmonelou nebo rovnou z Černobylu, polská posypová sůl v jídle a lidi ještě rádi jezdí do Polska nakupovat. Z kontrol si řetězce, hospodští, stánkaři , vietnamci nic nedělají, buď je podplatí nebo dávají nízké pokuty a vždy to odnese zákazník. Stačí, když vidím jak lidi bez rozmyslu házejí vše do košíku, co bych nedal ani psovi, tak jako jsem se spálil s vrabcem z Tesca. Kapitulace kontrolorů před mocí průmyslu.

Helena0405
14.06.2022 2 z 5

Niet sa čo diviť. Farmaceutická lobby, p(otravinársky) priemysel z toho nič dobrého nemožno očakávať. Pripomeňme si Ernesta Guntera, doktora, ktorý sa nebál napísať pravdu v knihe Prirodzená strava, život bez chorôb. Dáva to zmysel, že enzýmy, ktoré varením ničíme, nám po čase začnú chýbať a my postupne nenápadne strácame svoje zdravie. Iste, varenie má svoj význam, pôvodne v minulosti nám ako ľudstvu skôr pomáhalo - varením sa ničia pásomnice, baktérie... Ale teraz je čas uvedomiť si, že spracovávanie potravy, čoraz rafinovanejšie, nám už prestáva byť na osoh.
Na Slovensku sa ako jeden z prvých odhodlal na výlučne surovú stravu MUDr. Ferdinand Bárta. Dnes už je jeho názor, že človek je výhradne bylinožravec, neakceptovateľný. V tomto sa mýlil. Každý biológ vie, že podľa stavby chrupu vieme zistiť, čím sa konkrétny cicavec prirodzene živí. A tiež podľa stavby žalúdka. Ale aj tak to bol priekopník niečoho, čo je práve dnes, v čase pandémie rakoviny, veľmi, veľmi aktuálne.


vemrazik
22.09.2021 2 z 5

Pro lidi, kteří se o problematiku zajímají, vcelku zbytečná kniha. Dost věcí se tam opakuje, některé věci jsou podány dost tendenčně.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Podvody na talíři. Jak nás obelhávají potravinářské koncerny v seznamech

v Přečtených41x
ve Čtenářské výzvě3x
v Knihotéce24x
v Chystám se číst25x
v Chci si koupit5x