Kukuřice, komunismus a kaviár přehled

Kukuřice, komunismus a kaviár
https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/400838/bmid_kukurice-komunismus-a-kaviar-ssZ-400838.jpg 4 61 61

Vzpomínky na život, jídlo a nenaplněné touhy. Anya von Bremzen se narodila v roce 1963. Vyrůstala v kolektivním moskevském bytě, kde osmnáct rodin sdílelo jednu kuchyň. Zpívala oslavné písně na Lenina, ve škole tajně prodávala žvýkačky Juicy Fruit a dívala se, jak její otec pálí domácí whisky. Život v Sovětském svazu byl velmi absurdní, naivně veselý a melancholický – a pro její matku nakonec nesnesitelný. Když bylo Anye deset let, uprchly s matkou do Filadelfie. Bez zimních kabátů a bez zpáteční letenky. Dnes je Anya velmi oceňovanou publicistkou v oblasti kulinářského umění. Píše o čtyřhvězdičkových restauracích a občas se nechá nostalgicky unést vůní pirohů. V této knížce zachycuje v tragikomických vzpomínkách sedm dekád Sovětského svazu, jeho úspěchy i pády. Prostřednictvím tradičních ruských jídel a příběhů tří generací své rodiny Anya vypráví intimní a zároveň epický příběh o životě v SSSR.... celý text

Literatura naučná Historie Kuchařky
Vydáno: , XYZ (ČR)
Originální název:

Mastering the Art of Soviet Cooking , 2013


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kukuřice, komunismus a kaviár. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (26)

vvikingg
18.02.2024 5 z 5

Kniha mě velice nadchnula ,autorka je stejně stará jako já a velice dobře si pamatuji dobu reálného socialismu v tehdejším ČSSR, nikdo nepracuje na 100%, ale produktivita stoupá, produktivita stoupá, ale obchody zejí prázdnotou, ledničky jsou však plné, nikdo není spokojený, ale všichni hlasují pro :-). Ruská kuchyně je bohatá a rozmanitá jako sama rozloha a rozmanitost Ruska. Ruská carská kuchyně byla ovlivněna francouzskou kuchyní, když Kateřina II. pozvala na ruský dvůr francouzské kuchaře. Pracoval jsem v gastronomii a některé pokrmy uvedené v knize znám, mezi zákazníky byl oblíbený losos kubeljak a hovězí Stroganov , Stroganov v knize uveden není. U knihy jsem se i zasmál , většina lidových ruských pokrmů byla doplněk vodky, vodkou se léčila i závislost na drogách ,lékař doporučoval pít vodku a hodně. Z dob SSSR pamatuji konzervy chatka, maso kamčatského kraba, jižní omáčku náhražka kečupu s cibulí a sojovou omáčkou, měli velmi dobré čokoládové bonbony, každý balený zvlášť v celofánu s různými náplněmi a samozřejmě stoličnaju vodku :-).Kniha za 5 hvězdiček přečteno za 3 večery.

uzivatel0885
15.09.2023

Na históriu sa možno pozerať rôzne. Cez politické, hospodárske či vojenské dejiny. Ale pozrieť sa na históriu pohľadom cez kuchyňu? Autorka mapuje dejiny stravovania, dejiny Sovietskeho zväzu na podklade rodinnej histórie. S výnimkou kapitoly mapujúcej gastronómiu posledných rokov cárskeho Ruska, si tak čitateľ môže vychutnať, čo si varili resp. čím sa živili generácie autorkinej rodiny bojujúce s rôznymi vrtochmi sovietskeho režimu od naivných leninských pokusov o budovanie beztriednej spoločnosti, cez stalinský konzum, vojnové strádanie, nejednoduché a veľmi špecifické stravovanie v časoch Chruščova s Brežnevom až k stravovaniu v časoch rozpadu Sovietskeho zväzu. Celý príbeh je popretkávaný opisom historických udalostí ako takých či toho, ako sa gastronómia prepletala so zlomovými okamihmi v histórii Sovietskeho zväzu.


EL.ZA
11.09.2023 5 z 5

Haki34 a milary to napsaly už za mě. Kniha je super!

všechny komentáře

Související novinky (2)

Nalezení, Poslední hřebík a další knižní novinky (37. týden)

11.09.2022


Knižní novinky (9. týden)

24.02.2019


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Kukuřice, komunismus a kaviár v seznamech

v Přečtených74x
ve Čtenářské výzvě14x
v Doporučených6x
v Knihotéce56x
v Chystám se číst112x
v Chci si koupit20x
v dalších seznamech1x