Anuše Kejřová

česká, 1874 - 1926

Populární knihy

/ všech 15 knih

Nové komentáře u autorových knih

Úsporná kuchařka Úsporná kuchařka

Já tuto kuchařku běžně využívám, dobře se mi podle ní vaří. Je napsaná srozumitelně, obsahuje recepty z dostupných surovin, jídla se mi vždy hned napoprvé povedla. Líbí se mi, že obsahuje i takové detaily, jako přesný počet bobkových listů, kuliček nového koření nebo pepře. Pro začátečníky ideální. Nyní z ní často vaří i dcera, nerada si nechá v kuchyni radit, chce vařit samostatně, což s paní Kejřovou zvládá na výbornou a je náležitě hrdá.... celý text
kopeceli


Zlatá úsporná kuchařka s rozpočty Zlatá úsporná kuchařka s rozpočty

Citace z obalu: „Upozorněte na tuto knihu a doporučte ji všem svým známým. Zasluhuje toho.“ TAK TOMU ŘÍKÁM PR :o)) Stále platné a hlavně pravdivé. A to více než 100 let!! Upozorňuji a doporučuji: Jméno Anuše Kejřová (1874-1926) je pojem stejně jako M.D.Rettigová (1785-1845) nebo Marie Janků-Sandtnerová (1885-1946). Vidíte ty roky??!! Ve „zlaté“ kuchařce se majitelka kuchařské školy a učitelka vaření s mnohaletou praxí nezapře. Svými kuchař.knihami se zapsala do dějin kulinářství a její recepty patří k české klasice. Podobně jako MDR se obracela na běžné hospodyňky, vycházela nejen z českých tradic, ale sledovala i evr.kuchyně a nejnovější trendy ve zdravém stravování. Jsme tedy v dobrých rukou:o)) Její pohled na přípravu našich tradičních pokrmů se hodí i po 100 letech…. Mám tip např. Sekaná pečeně na smetaně, Vepřové à la srnčí ragú, Tvarohové knedlíky, Mramorová bábovka – nevíte někdo co je 5 kapek růžového bretonu? V kuchařské knize, poprvé vydané 1916 objevíte recepty, které vařily pra/babičky a buď jste je zapomněli, nikdy nezkusili nebo jako já se už nemáte koho zeptat. Možná s jistou úpravou máte recept v knize staré pár let, ale proč nejít ke kořenům? Od začátku knihy než dojdete k receptům si můžete číst jako kdybyste byli s pra/babičkou. Moc hezké povídání. Dýchá na Vás pohoda a klid. Nostalgie. Možná pro současnou generaci vyzní některé rady směšně, ale dost z nich je užitečných i v moderní době. Třeba rady jako - účelné zařízení kuchyně, přibližné doby potřebné ke strávení různých pokrmů, jaké množství některých potravin počítáme na 1 osobu, měření potřebného množství potravin příp. jak na menší množství pohodlněji pomocí lžíce :o) Nepochybuji, že stále platí slova Anuše Kejřové: „Celý náš život je školou, kam se stále chodíme učit – a nikdy nesmíš říct, že jsi dost učená, že radu nepotřebuješ.“ Česká kuchyně je výtečná, byla-je-bude když se připravuje poctivě a s láskou. Naše kořeny, naši předci, naše hrdost.... celý text
Josh


Kniha vzorné domácnosti Kniha vzorné domácnosti

do kamene tesat a paní Anuši Kejřové pomník postavit.....
8130



Úsporná kuchařka Úsporná kuchařka

když si představím, pro koho tu kuchařku psala a jak to s její dcerou a vydáním dopadlo...beru tuto knihu s velkou pokorou do dlaní a vždy paní Anuši Kejřové poděkuji.....mám doma 2.vydání........ celý text
8130


Úsporná kuchařka Úsporná kuchařka

Hrozně jsem se nasmála u "úsporného" receptu na vlašský salát.
I.Zi...